کارفرما: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان کردستان

مهندس مشاور: دانشگاه کردستان – معاونت پژوهش و فناوری – پژوهشکده کردستان‌شناسی

مدیر پروژه: دکتر حسین دانش‌مهر

ناظر پروژه: دکتر عاطفه احمدی

برنامه توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی در راستای تفاهم‌نامه ایجاد همکاری فی مابین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان کردستان و دانشگاه کردستان در زمینه تدوین برنامه توسعه اقتصادی و اشتغال‌زایی روستایی در استان کردستان و به منظور اجرائی کردن جزء الف ماده 27 قانون برنامه پنچ ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (1400- 1396) طرح‌ریزی و در حال اجرا می‌باشد.
برنامه توسعه اقتصادی در 11 پهنه از استان و 334 روستا درحال مطالعه است. در این برنامه بالغ بر 51 متخصص و کارشناس در زمینه‌های جغرافیا، جامعه‌شناسی، اقتصاد، مدیریت، کشاورزی و GIS در حال فعالیت می‌باشند.
این طرح به دنبال شناسایی ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های توسعه‌ای مناطق روستایی در راستای اشتغالزایی روستایی، ماندگاری جمعیت روستایی، تعادل بین سکونت‌گاه‌های روستایی و شهری، جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی مانند بیکاری و حاشیه‌نشینی در جوامع شهری و تشویق سرمایه‌گذاران و کارآفرینان در حوزه‌ی ظرفیت‌های جامعه‌ روستایی است. در این طرح با احصاء ظرفیت‌ها به تفکیک هر بخش، پروژه‌هایی پیشنهاد شده که زمینه تصمیم‌گیری و عملیاتی نمودن برنامه‌های اشتغال روستایی را برای ذی‌نفعان و ذی‌ربطان فراهم می‌نماید.

متن ماده 27 قانون برنامه پنج‏ساله ششم توسعه:
ماده 27- دولت مؤظف است به منظور تحقق سیاست کلی برنامه و اقتصاد مقاومتی، شناسایی و بهره‏‌برداری از ظرفیت‏های موجود در نواحی روستایی و ارتقای منزلت اجتماعی روستاییان و جایگاه روستاهای ملی و ایجاد بستر لازم برای شکوفایی و پیشرفت عدالت‏محور روستاها اقدامات زیر را مطابق با قوانین و در قالب بودجه سنواتی انجام دهد:
دولت مؤظف است در راستای برنامه‌‏ریزی منطقه‏‌ای و تقویت اقتصاد روستایی و توسعه اقتصاد صادرات‏‌محور در طول اجرای قانون برنامه  هر سال، در پنج هزار روستا با توجه به استعدادها و ظرفیت‏‌های بومی و محیطی و قابلیت محلی- اقتصادی آن منطقه، با مشارکت نیروهای محلی و بهره‏گیری از تسهیلات بانکی، حمایت‏های دولتی و سرمایه‏گذاری بخش خصوصی، برنامه توسعه اقتصادی و اشتغالزایی آن روستاها را به وسیله سازمان مدیریت و برنامه‏ریزی استان تهیه کند و به تصویب شورای توسعه و برنامه‏‌ریزی استان مربوطه برساند. سازمان مؤظف است تعداد روستاهای سهمیه استانی را تا سه ماه اول سال اجرایی قانون برنامه اعلام نماید.

پهنه‌های روستایی مورد مطالعه

 

- پهنه روستایی سنندج          - پهنه روستایی  بیجار

- پهنه روستایی قروه            - پهنه روستایی سروآباد   

- پهنه روستایی دهگلان        - پهنه روستایی مریوان 

- پهنه روستایی سقز1          - پهنه روستایی سقز2         

- پهنه روستایی دیواندره       - پهنه روستایی کامیاران