فایل صوتی وبینار 

وبینار "نقش دانشگاه در توسعه شهری" توسط گروە پژوهشی مطالعات راهبردی و توسعە پژوهشکدە کردستان‌شناسی دانشگاە کردستان با حضور دکتر نعمت الله عزیزی و دکتر هوشمند علیزاده برگزار شد.

در ابتدای این برنامه دکتر نعمت الله عزیزی شهر را یک مجموعه پیچیده انسانی دانست که دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی بخشی از آن هستند.

وی با اشاره به اینکه دانشگاه‌ها یا جزئی از شهر هستند یا با دیواری محصور از شهر جدا شده‌اند، افزود: دانشگاه کردستان از جمله دانشگاه‌هایی است که با دیواری از شهر جدا شده‌اند.

این استاد دانشگاه کردستان به مشکلات و چالش‌های شهرها اشاره و عنوان کرد: انزوای دانشگاه‌ها در کشورهای در حال توسعه بیشتر مصداق دارد و در دانشگاه‌های کشورهای پیشرفته هیچ دیوار و مرزی بین دانشگاه و بقیه اجزای شهر وجود ندارد.

وی تصریح کرد: در راستای ارتقای نقش و کارکرد دانشگاه‌ها در توسعه شهری آنچه بیشتر موضوعیت دارد این است که در چنین فضایی ظرفیت و پتانسیل بالای دانشگاهیان یا توسط خود دانشگاهیان یا توسط مسئولان امر شهر کتمان می‌شود.

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان حوزه‌های مسائل محیطی، اجتماعی و فرهنگی، جمعیتی، بهداشتی، اقتصادی، فضای کسب و کار و فضای فراغت حوزه‌های مهمی هستند که در شهر باید مورد توجه قرار گیرند و ظرفیت‌های لازم در آنها رشد و ارتقا پیدا کند و اگر چالش‌هایی در این ابعاد هست، با مدد گرفتن از پتانسیل دانشگاه آسیب شناسی و آسیب زدایی شود.

وی در ادامه شیوه‌های ایفای نقش دانشگاه‌ها در این زمینه‌ها را تشریح کرد و گفت: دانشگاه به عنوان یک مرکز علمی محل ثقل مجموعه‌ای از منابع علمی و غیرعلمی است به عنوان مثال دانشگاه کردستان یکی از غنی ترین مراکز دولتی است که تاسیساتی عام‌المنفعه در اختیار دارد و همه آنها در کنار منابع علمی می‌تواند در اختیار اهل نظر قرار گیرد.

دکتر عزیزی در ادامه طرح ارائه شده به دانشگاه گلاسکو در این رابطه را تشریح و مراحل و روش‌های انجام آن را بیان کرد.

 وی تاکید کرد: هویت دانشگاهی و تصور جامعه ما از اعتبار و ظرفیت دانشگاه در این امر می‌تواند بسیار تعیین کننده باشد و فقدان تصور مثبت در این رابطه به معنای بی خاصیت دانستن دانشگاه و بالعکس احساس مثبت به دانشگاه در این رابطه می‌تواند کارساز باشد و این به احساس نیاز مسئولان به خدمات دانشگاهی برمی‌گردد.

حضور دانشگاه کردستان در کنار ظرفیت‌های شهری، سنندج را به شهر دانش تبدیل خواهد کرد

در ادامه دکتر هوشمند علیزاده نیز ضمن اشاره به مزایای همگرایی دانشگاه و جامعه، اظهار کرد: رئیس دانشگاه باید کسی باشد که تجربه‌ای از دستگاه‌های اجرایی داشته و در کنار استاندار که نقش کلیدی در استان را دارد، قرار گرفته و نقش نفر دوم استان را ایفا کند.

وی افزود: دانشگاه باید نقش و جایگاه خود و اعتمادسازی را در دستگاههای اجرایی و در جامعه هم ایجاد کند تا آنها برای مشکلات و چالش‌های خود به دانشگاه رجوع کنند و دانشگاه هم گره گشای بخشی از مشکلات جامعه شهری باشد.

دکتر علیزاده با اشاره به اینکه نباید سرفصل‌های مشترکی در رشته‌های مهمی همچون شهرسازی برای همه دانشگاه‌ها تعیین شود، خاطرنشان کرد: متاسفانه عدم شکل گیری این مسئله قلمرو مسائل و مشکلات ما در زمینه تعامل دانشگاه و جامعه را گسترده تر و وخامت اضاع را شدیدتر کرده است.

وی در ادامه به ذخایر سرمایه‌ای در شهر سنندج اشاره و راه‌های پیوند آن با دانشگاه را تشریح کرد.

به گفته وی شهر سنندج دارای خصلت‌ها و عرصه‌های خاصی است که ویژه این شهر بوده و آن را از شهرهای دیگر متمایز کرده و به این شهر هویت بخشیده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان هنرهای موسیقی، مجسمه سازی، شهرت شهر هزار تپه، تاریخ شهر سنندج و توسعه فضاهای شهری را بستری برای تبدیل شدن این شهر به شهر یادگیرنده دانست و گفت: اگر دانشگاه کردستان در کنار این ظرفیت‌ها قرار گیرد، آنها را اعتلا بخشیده و سنندج را به شهر دانش تبدیل خواهد کرد.

در ادامه این جلسه سوالاتی از سوی شرکت کنندگان مطرح و توسط مهمانان برنامه پاسخ داده شد.