تاریخ برگزاری: 29 اردیبهشت 1401

مرکز نسخ خطی و میراث فرهنگی دانشگاه توسعه انسانی سلیمانیه (گه‌شه‌پێدانی مرۆیی) (UHD)، اولین سمپوزیوم بین‌المللی خود را با عنوان «نسخ خطی دانشمندان کرد، میراث فرهنگی ما» در تاریخ 19 می 2022 برابر با 29 اردیبهشت 1401 برگزار کرد. این سمپوزیوم با هدف تبادل آرای کارشناسان در جهت ایجاد راهکاری مناسب برای جمع‌آوری دست‌نوشته‌های علمای کردستان در عراق، ایران و ترکیه برگزار گردید و به همین دلیل سخنرانانی از هر سه کشور مشارکت داشتند. 
مدیر این سمپوزیوم دکتر هه‌ردی مه‌هدی، با ایراد سخنرانی، جلسه را افتتاح کردند. پس از سخنرانی افتتاحیه، رئیس UHD، پروفسور دکتر مریوان احمد رشید، ضمن خوشامدگویی به حاضران، بر این مسأله تأکید نمود که UHD با علاقه فراوان به نسخه‌های خطی قدیمی کردی نگاه می‌کند. وی خاطرنشان کرد: «ما واحدی را برای جمع آوری و نگهداری نسخ خطی دانشمندان کرد تاسیس کرده‌ایم. واحد جدید فعلا در حال کار بر روی پایگاه داده‌ای برای دیجیتالی‌کردن نسخه‌های خطی و ایجاد روابط با پایگاه‌های اطلاعاتی مشابه است تا محققان بتوانند به راحتی به آنها دسترسی داشته باشند.»
برنامه‌های این سمپوزیوم در قالب دو پانل برگزار شد. در پانل اول، دانشمند شهیر محمدعلی قره‌داغی، کارشناس و محقق نسخه‌های خطی، درباره‌ی «مکانیسم‌ها و مراحل بایگانی نسخه‌های خطی کردی در عراق»، و دکتر نوید نقشبندی از پژوهشکده کردستان‌شناسی دانشگاه کردستان در مورد «روش‌های جمع‌آوری نسخه‌های خطی نویسندگان کرد در ایران» به ایراد سخن پرداختند و در ادامه نیز آقای محمد ماجد ئامیدی، کارمند ارشد اداره اسناد ترکیه، بحث خود را با عنوان دست‌نوشته‌های کتابخانه‌های بزرگ ترکیه، برای حضار ارائه کردند.
در جلسه دوم، آقای صدیق صالح، از مرکز ژین، درباره «موانع آرشیو نسخ خطی در اقلیم کردستان» به ایراد سخنرانی پرداخت. در ادامه دکتر محمد عبدلی، سردبیر مجله کشکول از مهاباد، طی سخنان خود توضیح داد که برای جمع‌آوری و نگهداری نسخه‌های خطی کردی چه تمهیداتی مورد نیاز است. در خاتمه این سمپوزیوم نیز آقای ظفر اونور، متخصص نسخ خطی از عنتاب ترکیه، در مورد نسخ خطی «دانشمندان کرد» در کتابخانه‌های خصوصی مباحثی را ارائه نمود.